Heritage First! But when?
Evenimentul – satelit al Bienalei Heritage First! are ca scop conectarea Timișoarei de Băile Herculane, aducând în fața publicului larg și de specialitate evenimente precum o conferință urmată de o sesiune de workshop și o zi dedicată rezidențelor artistice cu precădere rezidența mobilă a actriței Christine Cizmaș.
Urmând temele principale ale conferințelor și ale prezentărilor, cât și scopul Bienalei Heritage First! organizate de Herculane Project în septembrie la Herculane, s-au conturat o serie de grupuri de lucru tematice care să ofere suport de specialitate și soluții la problemele orașului pe teme precum urbanism, cultură și promovare turistică, protejarea patrimoniului cultural și sprijinirea sectorului antreprenorial. Heritage First! But when? continuă seria de dezbateri și discuții ale grupurilor de lucru, extinzând temele abordate urmând nevoile stațiunii așa cum au fost ele expuse în diverse documente strategice.
Grup de lucru – conferință și workshop pe problematici personalizate Băilor Herculane
Alături de o serie de invitați, profesioniști reprezentanți ai domeniilor în care activează, vom oferi publicului un panel de bune practici urmat de o discuție cu publicul. Ulterior, specialiștii invitați vor forma grupe de lucru în cadrul cărora vor dezbate problematici reprezentative și relevante Băilor Herculane. Scopul urmărit este de a contribui la setul de rezoluții necesare unei dezvoltări sustenabile a orașului de pe Cerna.
Unul din scopurile ce vin ca dovadă a sustenabilității și potențialului de continuitate și impact real în comunitate al bienalei este formarea Grupului de Lucru alcătuit din profesioniști, menit să ofere pe termen lung soluții adecvate diverselor dificultăți cu care Băile Herculane se confruntă. Astfel, în urma implementării din luna septembrie acest Grup de Lucru a fost întocmit, fiind alcătuit din următorii membri:
- Ministerul Culturii: Șef de serviciu Adrian Bălteanu;
- Institutul Național al Patrimoniului: Director adjunct Irina Iamandescu;
- Consiliul Județean Caraș-Severin: Director al Direcției Generale de Dezvoltare arh. Luminița Munteanu;
- Ordinul Arhitecților din România: Președinte arh. Ștefan Bâlici, arh. Dorothee Hasnaș;
- Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin: Director Nicoleta Moise;
- Primăria Băile Herculane: Primar Cristian Miclău și referent cultural Dan Buru;
- Ordinul Arhitecților din România filiala Timiș: Președinte arh. Daniel Tellman;
- Direcția Județeană pentru Cultură Timiș: Director Sorin Predescu;
- Antreprenori locali: Florin Băzăvan, Marius Băzăvan (Bacolux Hotels), Vlad Căpușan, Ruxandra Căpușan, Mariana Molnar;
- Asociația Locus: arh. drd. Oana Chirilă și arh. Cristina Apostol, arh. Silviu Borș, arh. Răzvan Popescu, Mihai Sora;
Odată cu evenimentul Heritage First! But when? Ne dorim includerea resursei pe care Timișoara o oferă și pe care o poate atrage de la nivel național, astfel încât expertiza Grupului de Lucru să devină cu atât mai vastă.
Conferința de tip panel aduce în fața publicului participant prezentări și relatări a tuturor specialiștilor invitați. Experiența fiecăruia va contribui activ spre conturarea de noi propuneri și soluții personalizate pentru Băile Herculane. În cadrul evenimentului de tip workshop, fiecare specialist împreună cu echipa de lucru vor elabora pe problematici reale existente în prezent, ce împiedică o bună dezvoltare a orașului de pe Cerna.
Conferința și coordonatorii workshop-urilor vor fi reprezentanți din următoarele domenii:
Programe și evenimente culturale
Programul cultural în prezent în Băile Herculane reprezintă un bun început din care se pot deduce nevoile actuale pe care comunitatea le are și pe care administrația locală lucrează spre a le satisface. În cadrul evenimentului Heritage First! But when? dorim să identificăm tipologii de evenimente culturale ce vor contribui la creșterea calității vieții pentru comunitatea permanentă și la diversificarea comunității tranzitorii. Un domeniu vast, ce implică valențe dintr-un spectru larg, de la social, la financiar sau legal, propunerile ce vor constitui rezultatele workshop-ului vor trebui să țină cont și să includă chiar și potențiale surse alternative de finanțare care să conlucreze cu finanțarea momentan insuficientă pusă la dispoziție de administrația locală.
Strategie / Plan de acțiune pentru mediul construit
Orașul de pe Valea Cernei își bazează în prezent regenerarea, dezvoltarea și refuncționalizarea mediului construit exclusiv pe reglementările impuse de instituțiile de control și cele avizatoare. Acest strict necesar se dovedește din ce în ce mai pregnant a nu fi suficient pentru o dezvoltare sustenabilă cu o direcție clară formată local, de entitățile care își cunosc cel mai bine nevoile. Așadar, planul de acțiune reprezintă în opinia noastră elementul ce ar trebui considerat pentru dezvoltare armonioasă integrată.
Dezvoltare urbană
În prezent Băile Herculane se află într-o perioadă de dezvoltare din punct de vedere al planificărilor urbane. Cu un proaspăt finalizat PUZ pentru zona turistică dezvoltată în anii 1970 – 1980, un PUG în elaborare de mai mult de 5 ani și cu competența de urbanism a orașului externalizată către Consiliul Județean – deci cu dificultăți în a putea avea un control îndeaproape asupra dezvoltării mediului construit, orașul are nevoie de un instrument agregator al soluțiilor necesare ce să joace rol de călăuză, în orice demers angrenat, către același scop al dezvoltării coezive.
Componenta socială – tandemul între comunitatea permanentă și tranzitorie – identificarea nevoilor
Orașul stațiune se confruntă cu o discrepanță potențial problematică între comunitatea permanentă și cea tranzitorie compusă în principal de turiștii care îi calcă pragul. Nevoile celor două componente definitorii mediului social sunt bineînțeles diferite cu puține puncte de intersecție, motiv datorită căruia satisfacerea acestora se dovedește adesea anevoioasă.
Bune practici în domeniul patrimoniului construit
Aproape 10% din fondul construit de patrimoniu al județului Caraș-Severin se află în Băile Herculane. Cu un procentaj atât de ridicat, în special comparativ cu suprafața totală a orașului sau comparat cu numărul de locuitori, fondul de patrimoniu reprezintă o adevărată comoară nu doar pentru oraș cât și pentru județ sau chiar pentru regiune. Demersurile HerculaneProject au ca obiectiv, printre altele, argumentarea faptului că patrimoniul prin capacitatea sa de regenerare reprezintă o resursă valoroasă nu doar datorită valorii culturale intrinseci, cât și datorită potențialului economic pe care îl posedă. Dorind să fim parte dintr-o dezvoltare și exploatare sănătoasă, bunele practici în restaurare sunt unul din principalii piloni ce stau la clădirea unui astfel de viitor.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!