Rezidențe artistice

Rezidențele artistice din cadrul programului Heritage First sunt gândite pentru a celebra toate simțurile pe care ni le putem ascuți într-un sejur în cunoscuta stațiune balneară Băile Herculane. Fie că ne plimbăm prin Parcul Natural Domogled-Valea Cernei, fie că citim poveștile despre apele tămăduitoare ale locului, simțurile ne sunt interogate de fiecare dată.

Receptarea limbajului naturii și a mediului înconjurător, apoi transformarea mesajului și ideilor în tihnă într-o lucrare de artă specifică sitului se încheagă în intervenții și lucrări de tot soiul și din fiecare paletă de exprimare: film, sculptură efemeră, video-art și obiecte sonore. Prin intermediul rezidenței la Băile Herculane, artiștii invitați pot dispune astfel de câte o formă de exprimare artistică în funcție de relația personală cu locul, îndrumați de resursele identificate în studiul și șederea lor acolo.

Fiind prima bienală de patrimoniu cultural din România, considerăm că acesta este cadrul potrivit pentru ca artiștii invitați în rezidența programului să fie chiar o parte dintre artiștii români care de-a lungul anilor au dat înapoi comunității artistice prin activități de curatoriat și management cultural. Ne propunem astfel să facilităm crearea unui cadru propice dezvoltării comunității artistice de la noi, prin aducerea în față a unor artiști care fac loc altor artiști prin activitatea lor.

Anul acesta, Christine Cizmaș și Ioachim Stroe se vor duce pe malul Cernei pentru a-și transforma luciul apei într-un film, Suzana Dan va face o intervenție in situ în apropierea Băilor Neptun, Levente Kozma va surprinde prin lentila aparatului său cadre ale orașului aflate între nou și vechi iar Alin Rotariu va căuta și reimagina patrimoniul construit și rolul monumentului și obiectului de for public.

Programul rezidenței artistice este organizat în parteneriat cu ACIA (Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică) și We are basca.