Suzana Dan

Suzana Dan este artist vizual și manager cultural cu o activitate de peste douăzeci de ani în domeniul cultural. Absolventă a Universității de Arte din București, departamentul pictură sub coordonarea artistului Florin Mitroi, Suzana Dan face parte din generația artiștilor care la începutul anilor 2000 a contribuit activ la contestarea structurilor (in)existente din scena artei contemporane locale, contribuind la inițierea de noi spații de expunere fie private fie de tip artist-run care să ofere spațiu și vizibilitate noii generații de artiști. Din anii facultății și până în prezent a realizat proiecte personale și a colaborat cu numeroși artiști. În practica artistică folosește diverse tehnici și materiale stăpânind aparent o bună cunoaștere și înțelegere a acestora.

În perioada 2004 – 2014 face parte din colectivul departamentului curatoriat – cercetare din cadrul MNAC București în cadrul căruia își dezvoltă experiența profesională ca producător de expoziții. Începând cu 2007 inițiază evenimentul Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, în prezent cel mai longeviv eveniment dedicat culturii contemporane din România.

Începând cu 2010 inițiază Soap Art Kollectiv și începe o perioadă de câțiva ani în care realizează instalații și obiecte gigantice din material textil. Din 2011 este directorul executiv și cofondatoarea Asociației Ephemair în cadrul căreia a inițiat și produs peste 70 de programe, proiecte și activități culturale. În 2016 o dată cu ediția aniversară de 10 ani a NAG contribuie la amenajarea și deschiderea pentru public a centrului de cultură contemporană Rezidența9. Din același an începe să își pună întrebarea “Care-i faza cu arta contemporană?” și până în ziua de azi găsește tot felul de răspunsuri împreună cu publicul de toate vârstele care participă la acest program de mediere culturală. Începând cu 2018 este manager al centrului Rezidența9 realizând programul de proiecte și evenimente și contribuind activ la inițierea de noi programe în cadrul Fundației9. În prezent, Suzana Dan trăiește și lucrează în București.