Heritage First!, prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România reunește la Băile Herculane expoziții, conferințe, rezidențe artistice și concursuri de arhitectură

Evenimentele culturale se vor deschide publicului pe 1 septembrie

Băile Herculane, 10 iulie 2023. Heritage First!, prima bienală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din România se va deschide la Băile Herculane pe 1 septembrie 2023, fiind un eveniment co-organizat de către Asociația Locus, Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4. În prima ediție pilot, programul cultural conectează Băile Herculane cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană prin intermediul unui satelit ce propune o rezidență artistică mobilă și ateliere de lucru.
Programul cultural aduce în fața publicului 4 conferințe tematice, o masă rotundă cu autorități locale și centrale unde se vor discuta soluțiile necesare salvării Băilor Neptun, rezidențe artistice, concursuri, expoziții, concerte și jocuri pentru copii având scopul de a genera dezvoltare culturală durabilă și de a transforma Băile Herculane într-un spațiu al creației și al experimentului.

Ne bucurăm să putem organiza un astfel de eveniment la Băile Herculane, un eveniment care a pornit de la ideea de a transforma stațiunea într-o adevărată scenă de expunere a bunelor practici din domeniul restaurării, a coagula idei și soluții sub forma unui pachet de rezoluții tematice, cât și de a căuta diverse modalități de interpretare a felului în care relaționăm cu patrimoniul cultural. Noi considerăm că poziția strategică, capacitatea de cazare, cât și fundalul cultural European al stațiunii sunt argumente incontestabile pentru a pune Băile Herculane pe harta bienalelor europene așa cum este spre exemplu Venezia. Această primă ediție este în sine un experiment și o noutate pentru Herculane, însă ne dorim să activăm cât mai multe spații publice, să cooperăm cu cât mai multe instituții, organizații și specialiști și să creăm un spațiu al sprijinirii voluntariatului în domeniul salvgardării patrimoniului – Oana Chirilă președintele Asociației Locus.

Evenimentele culturale vor avea loc între 1 și 17 septembrie, în centrul istoric al Băilor Herculane, activând o serie de spații publice precum terasa Cazinoului, Piața Hercules sau Foisorul Fanfarei și coagulând arhitecți, ingineri, influenceri, organizații neguvernamentale din domeniu, artiști și reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu precum Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS sau Ordinul Arhitecților din România. Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza concursuri și expoziții în stațiunea de pe Valea Cernei și se vor dezvolta o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști și care va fi lansat în anul 2024.
O premieră este organizarea unui satelit al bienalei ce conectează Băile Herculane și Timișoara printr-un mecanism coeziv artistic și emoțional propus printr-o rezidență artistică mobilă, cât și prin abordări colaborative de specialitate definit de activități precum ateliere de lucru și conferințe de arhitectură. Cele două orașe sunt legate de o istorie comună Europeană, anul acesta beneficiind de o recunoaștere Europeană concomitentă – Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și Băile Herculane – inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.
Heritage First reunește peste 19 parteneri instituționali și media, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” , finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Programul este un exemplu de succes în ceea ce privește sprijinirea parteneriatului public – privat, cooperarea interdisciplinară și susținerea dialogului cultural național întrucât coagulează atât profesii și specializari diverse cu scopul de a crea o serie de documente, creații și produse culturale. Conferințele abordează 5 teme diferite, rezidențele artistice coagulează 3 viziuni creative sub o singură viziune curatorială, expozițiile reunesc 3 abordări diferite de interacțiune cu patrimoniul. Reunind actori implicați în proiecte, instituții și inițiative relevante pentru aceste subiecte, Heritage First! propune participanților să discute și să emită idei asupra modului în care ei gestionează și interacționează cu patrimoniul cultural național.

***
Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociația Locus, co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la
bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociația Locus este o organizație neguvernamentală care își propune să salveze și să promoveze patrimoniul cultural, arhitectural, urban și natural al României. Proiectul principal al organizației este HerculaneProject, o platformă de reactivare a Băilor Herculane, România. Asociația Locus este membră a organizației europene „EUROPA NOSTRA”.

Contacte de presă:
Oana Chirilă, +40 728 123 208 / contact@herculaneproject.ro Adriana Spulber, +40 741 263 205
Mai multe informații: https://heritagefirst.ro/

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *